אפריל: סוף עונת הפריחה – אביב נעים וגם… טעים!

2על_הדרך_כותרת

בפברואר נצבע הדרום באדום של כלניות. בחודש מרץ שלט הצהוב בכיפה, עם מרבדי חרציות ושדרות עצי שיטה פורחים לאורך הכבישים. ובאפריל אנו נפרדים זמנית מהאביב בטור סיום העונה, שבו אלון כסלו מלמד להכין מטעמים מצמחי בר שפוגשים בטיול. בסתיו נשוב בחזרה

אז מה היה לנו "על הדרך" השנה? פתחנו את עונת הטיולים ברכיבת אופניים באזור (סתווניות!), המשכנו בדרך מתקני המים (בארות!), למדנו מה גורם לפריחה האדומה (כלניות!), הכרנו את חברות הצומח (ביתרונות!) ואפילו ספגנו קצת סיפורי מורשת (ציונות!) – והנה אוטוטו האביב מסתלק ובמקומו יבוא שוב קיץ ארוך, חם ויבש.

חרדל

הפעם לא נסתפק רק במראה עיניים, אלא נפעיל גם את חוש הטעם. הטבע באזורנו כל כך יפה – שבא לאכול אותו. צאו לטייל, לא משנה באיזה מסלול תבחרו, לקטו צמחים אכילים והכינו מהם ארוחה טעימה ובריאה. הנה כמה מתכונים קלי הכנה, מאת אלון:

עשבי תיבול מהטבע

גם סלט ירקות רגיל ישתדרג פלאים אם נוסיף לו צמחי בר ארומטיים. אתם רגילים להוסיף עלי רוקט או ארוגולה שקניתם בסוּפר? אם כן, נסו גם עלים של צמחים אחרים ממשפחת המצליבים, למשל טוריים מצויים או חרדל לבן, שליקטתם בטבע. בחרו עלים צעירים, הם רכים ובעלי טעם מעודן יותר. קצצו אותם דק והוסיפו קמצוץ מהם לסלט. בעדינות, כי עלים אלה חריפים יותר מעלי הרוקט התרבותי. שימוש דומה אפשר לעשות גם בעלים רעננים של חרצית עטורה.

חרדל לבן   חרצית עטורה   גדילן

מלפפונים קוצניים

בסוף האביב, קוצי הגדילן המצוי כבר הגיעו לגובה רב וגבעוליהם יכולים לשמש תחליף למלפפונים. בחרו גבעולים צעירים שעדיין לא נהיו מעוצים. הסירו בזהירות (בכל זאת זה קוץ…) את קליפת הגבעול הנוקשה, חתכו לפרוסות כמו מלפפון, והוסיפו לסלט. מעדן!

לביבות עלי חובזה

החלמית הגדולה קנתה את תהילתה כצמח מאכל בעת המצור על ירושלים במלחמת העצמאות. אז נהגו תושבי העיר להשתמש בה להכנת תבשילים שונים, כתחליף לירקות מזינים שלא היו בנמצא. כילדים בקיבוץ, נהגנו לאכול את פירות החלמית, או "חובזה" בשמה הערבי. להכנת לביבות מעלי חלמית קטפו עלים יפים ורכים, חתכו אותם דק, הוסיפו ביצה טרופה, בצל קצוץ, מעט קמח או פירורי לחם וערבבו לבלילה. טגנו בשמן כמו שמטגנים לביבות חנוכה. הגישו עם רוטב יוגורט או טחינה, או אכלו ישר מהמחבת.

חלמית גדולה

טוגני שורשים

אוהבים צ'יפס? ברור. הנה הצעה לגיוון: במקום תפוחי אדמה, הכינו צ'יפס שורשים למתקדמים! בחרו למשל את צמחי הרדופנין הציצית או אמיך קוצני. עקרו, שטפו את השורש, קלפו ופרסו. טגנו בשמן עמוק עד להזהבה והוציאו לנייר סופג. אפשר להוסיף לשמן הטיגון גם פרוסות בצל, לשיפור הטעם.

עד כאן מתכונים למתחילים את דרכם בליקוט צמחי בר לאכילה. כמובן שנבחר תמיד אך ורק בצמחי בר שאינם מוגנים. והערה חשובה נוספת: השתמשו במגדיר צמחים לשם זיהוי ודאי, כי לא כל צמח הוא אכיל, ואחדים אף עלולים להיות רעילים.

לפנינו רק עוד כמה שבועות שבהם מזג האוויר הנוח יאפשר ליהנות בטבע ולטעום מתוצרתו, כי כמאמר המשורר "קצר פה כל כך האביב"… נצלו את הימים הקרובים לבילוי בחוץ, ונתראה פה שוב בסתיו הבא עם מסלולי טיול נוספים, באחד האזורים היפים ביותר במדינה הנגב הצפון-מערבי.

> על הדרך: כל העונה – טיול אחד בחודש באזור בארי

אודות אלון כסלו

מנהל פרויקטים בצוות השיווק. החל את דרכו בדפוס בארי בשנת 1986 ובתור all-around player כבר הספיק למלא בו תפקידים רבים ומגוונים. אלון הוא אב ל-5 ילדים וסב ל-5 נכדים (בינתיים), בזמנו הפנוי אוהב לעסוק בגננות ובאומנות וחובב טבע שמכיר את אזורנו כאת כף ידו.
פוסט זה פורסם בקטגוריה על הדרך, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s